WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BONTE KRAAI HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- De zeer zeldzame bonte kraai is maandag gespot in Hoek van Holland. De vogel verblijft in de omgeving van de Emmaboulevard in de badplaats. Daar komt menig vogelaar het bijzondere dier bij daglicht fotograferen.

De Zwarte Kraai is geheel zwart, terwijl de Bonte Kraai ook grijze veren heeft. Dit is het exemplaar in Hoek van Holland.
De Zwarte Kraai is geheel zwart, terwijl de Bonte Kraai ook grijze veren heeft. Dit is het exemplaar in Hoek van Holland.

Honderd jaar geleden kwamen deze overwinteraars met grote aantallen Nederland binnen; dit jaar staat de teller op één.

Tot voor kort werden de bonte kraai en het nauw verwante familielid, de zwarte kraai, als één soort beschouwd. Geografisch gezien hebben beide soorten een verschillende verspreiding, die elkaar echter over een zone van ongeveer 150 kilometer breedte overlappen. Binnen die zone zijn kruisingen meer regel dan uitzondering. Het verschil tussen de bonte en zwarte kraai is mogelijk ontstaan tijdens de laatste ijstijd, toen twee populaties kraaien geisoleerd van elkaar voorkwamen. De isolatie heeft echter niet lang genoeg geduurd om de soorten nóg verder uit elkaar te drijven: een paartje bonte en zwarte kraai kunnen vruchtbare jongen voortbrengen.

 

Zie ook: Vlaardingen-Holy vogelaars zat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *