Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

30 MAANDEN CEL VOOR BRANDSTICHTER SCHIEDAM-GORZEN

SCHIEDAM- De Antilliaan Michellangelo M. (26) uit Schiedam-Gorzen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden met aftrek van voorarrest, voor brandstichting in een woning in de Ridderkerksestraat. Van de straf zijn 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

M. heeft zichzelf op 25 april, dat wil zeggen drie dagen na de brand, gemeld bij een politiebureau in Amsterdam. Bij die gelegenheid heeft hij spontaan en tot tweemaal gezegd dat hij het huis ‘in brand heeft gestoken’. Deze uitlating, die volgens de rechtbank duidelijk wijst op een actieve en dus opzettelijke (aansteek)handeling van M., is geloofwaardig en sluit ook naadloos aan bij het verdere verloop van de dag in kwestie.

De man heeft, nadat hij van zijn ex-partner te horen had gekregen dat hij zijn zoontje die dag niet mocht zien, het plan opgevat om brand te stichten in de portiekwoning waarin hij voorheen met haar woonde, om een ‘statement’ te maken. Hij heeft vervolgens een jerrycan met benzine gekocht. Daarmee is hij naar de woning gegaan en heeft in diverse vertrekken van de woning benzine gesprenkeld. Kort daarna is er daadwerkelijk brand ontstaan, waarna M. is gevlucht en geen enkele hulp heeft ingeroepen.

Naar het oordeel van de rechtbank volgt hieruit zonder meer dat M. opzettelijk brand heeft gesticht, zoals tenlastegelegd. Het alternatieve scenario van de verdachte dat de brand per ongeluk is ontstaan, doordat hij in het huis een sigaret opstak, net nadat hij had besloten om niet door te gaan met zijn plan om brand te stichten, is volgens de rechtbank niet aannemelijk.

In de benedenwoning ontstond op 22 april brand rond 10.45 uur. Omwonenden zouden kort daarvoor een expositie hebben gehoord. Een buur werd in een ambulance behandeld voor het inademen van rook. Verschillende huisdieren zijn door de brandweer gered. Het gaat om vier katten en een hond. Van de buren hebben meerderen maanden elders moeten verblijven, omdat zij hun woningen niet konden gebruiken. De meterkasten, deurposten en de voordeuren van alle overige woningen in het portiek waren door de brand zwaar aangetast.

Er zijn, volgens een door de rechtbank geraadpleegde psycholoog, bij M. narcistische persoonlijkheidstrekken. Ook spelen aanpassingsproblematiek en relatieproblematiek, maar er is geen sprake van een psychische stoornis. De rechtbank is het eens met de conclusie van de psycholoog en rekent M. het feit daarom volledig toe. De reclassering acht M. in de toekomst in staat om zelfstandig stabiliteit en een delict vrij leven te creëren. Het recidiverisico en het risico op letselschade wordt als laag-gemiddeld ingeschat.

Als benadeelde partij heeft zich in het geding gevoegd Woonplus Schiedam. De verhuurder heeft gemeld dat de kosten van het herstel van het appartementencomplex nog niet bekend zijn en dat een raming van de kosten zeker op 200.000 euro uitkomt.

M. kan voor huisvesting terecht bij zijn familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *