Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MOEITE MET ONDERDELEN VERPLICHTE GGZ VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- De Vlaardingse burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) is een van de burgervaders die grote moeite heeft met onderdelen uit de nieuwe Wet verplichte GGZ. Ondanks de kritiek is het ministerie van VWS niet van zins om de wet aan te passen. Eenhoorn (VVD): “Er zitten een paar elementen in die wet die tot nu toe niet werken zoals bedacht. Eigenlijk al vanaf het begin, bij het ontstaan van de wet, is er een enorme discussie geweest of al die elementen wel zo nuttig en zinvol waren.”

Vooral de zogenaamde hoorplicht pakt in de praktijk helemaal verkeerd uit, zo laat de burgemeester weten tijdens de raadscommissie. Eenhoorn: “ Iemand is door een psychiater gezien. Een psychiater komt tot het oordeel dat die positief wil adviseren over een verplichte inbewaringstelling. Dan is aan de orde dat, voordat er een besluit wordt genomen, de cliënt moet worden gehoord. Familie kan ook gehoord worden en inbreng hebben, maar vooral over dat eerste is vanaf het begin heftig geprotesteerd, maar het moet. Alle burgemeesters hebben dus iemand aangewezen die de hoorplicht voor hen vervult. Dat geeft al aan dat die burgemeesters er afstandelijk tegenover staan. Vervolgens is die hoorplicht in 80% van de gevallen onmogelijk om te doen, omdat de cliënt niet aanspreekbaar is. De cliënt weigert te spreken, of op een andere wijze kan er geen behoorlijke hoorplicht worden vervuld. Ook dat was voorspeld.”

De Burgemeester vindt dat nog eens goed moeten worden gekeken naar de wet. Eenhoorn: “Belangrijk is dat we vooral te maken hebben met veel zorgmijders en mensen die als verwarde persoon worden aangeduid. Mensen met een onbegrepen gedrag. Dat is een wat zuiverder uitdrukking. Dat wil zeggen, dat het mensen zijn waar we heel moeilijk mee uit de voeten kunnen en waarvan we mogen veronderstellen, als we niet goed optreden, dat het uit de hand kan lopen. Dat ze een gevaar voor zichzelf en voor anderen kunnen vormen.”

“Een grote belemmering om deze wet goed uit te kunnen voeren is de privacy met betrekking tot persoonsgegevens. Als die uitwisseling niet behoorlijk kan geschieden is hier een extra belemmering om veilig deze zaken te kunnen behandelen. Zo lopen we tegen een aantal van die dingen aan”, aldus Eenhoorn.

1 reactie op “MOEITE MET ONDERDELEN VERPLICHTE GGZ VLAARDINGEN

  1. Wat een gedoe. Zijn ze gepakt? Opsluiten. Niks hoorplicht. Mensenrechten? Die hebben ze verspeeld toen ze dingen deden die niet door de beugel kunnen. Zo wordt het recht betaalbaarder, sneller uitvoerbaarder en komen er heel wat geitenwollensokkenagogen in de ww.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *