Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

NIEUWE TOEKOMST VOOR TORENTJE SCHIEDAMSE WERF GUSTO

SCHIEDAM- Er wacht een nieuwe toekomst voor Het Torentje dat tot begin jaren ‘80 het kantoorpand sierde van de legendarische Schiedamse scheepswerf Gusto. Wat deze toekomst behelst wil de Stichting Erfgoed Werf Gusto nog even geheim houden. Van de zomer moet daarover meer duidelijk worden, belooft de stichting, die het erfgoed beheert van de Gusto.

De afgelopen decennia stond het restant van het Gusto-directiekantoor in een tuin in Midden-Delfland als baken voor fietsers en rallyrijders, maar vorig jaar is het verkocht aan een geïnteresseerde van buiten Schiedam. Deze nieuwe eigenaar wil het relikwie plaatsen bovenop een gebouwde toren. Hij heeft daarvoor de maand juli of augustus in 2021 uitgekozen. De kraan, die Het Torentje moet vervoeren en plaatsen op zijn nieuwe onderkomen moet over ietwat drassig terrein manoeuvreren. De ondergrond op dat terrein zal in die maanden naar verwachting droger en harder zijn.

Het Torentje werd na de verbouwing van het kantoorpand in 1922/1923 bovenop het gebouw van de Gusto geplaatst aan de Maasdijk in Schiedam-Gorzen. Daar bleef het pronken, tot enkele jaren na de sluiting van de scheepswerf. Na de sloop van de werf is het torentje in een tuin van een woonhuis in Midden-Delfland geplaatst. Dat huis was van de aannemer, die van IHC Holland de opdracht had gekregen om de werf van Gusto in Schiedam af te breken. Toen het woonhuis verkocht werd aan een nieuwe eigenaar bleef het torentje staan. Vele malen is door de nieuwe eigenaar geprobeerd het torentje te behouden voor Schiedam, maar er is nooit een koper in Schiedam gevonden voor het laatste stukje Gusto.

Echter vorig jaar (2020) meldde zich toch een koper aan van buiten Schiedam. De Stichting Erfgoed Werf Gusto was niet bij machte een rol van betekenis te kunnen spelen bij een allerlaatste poging een plaatselijke koper te vinden en Het Torentje te behouden voor Schiedam.

1 reactie op “NIEUWE TOEKOMST VOOR TORENTJE SCHIEDAMSE WERF GUSTO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *