Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

COMPLIMENT VAN PROVINCIE VOOR STADSKRAAN VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- De initiatiefnemers achter de replica de Stadskraan aan de Westhavenkade in Vlaardingen hebben het Compliment voor het Monument ontvangen van de Provincie Zuid-Holland. Elke maand reikt de provincie een compliment uit als blijk van erkenning voor gerestaureerde monumenten. Wethouder Bart de Leede (GroenLinks): ‘Terechte beloning voor een groep enthousiaste Vlaardingers die de stad een icoon teruggaf.’

Afgelopen zomer verscheen een boekje met het verhaal van de kraan en voorzien van veel foto’s van zowel de sloop als de bouw. Dit boekje (20 pagina’s in kleur) wordt gebruikt bij het educatieprogramma en is beschikbaar voor bezoekers.

In november 2013 verdween de eerder houten stadskraan, nadat bij een inspectie was vastgesteld dat de kraan was aangetast door zwammen en bruinrot. De kraan werd uit oogpunt van veiligheid ontmanteld.

De verwijderde stadskraan was een replica van kranen die tussen 1625 en 1856 hebben gestaan aan de kop van de haven om de masten op de schepen te hijsen. De replica werd op zaterdagmiddag 26 oktober 1996 feestelijk onthuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *