Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

26 MESSEN VAN STRAAT VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- In de periode 1 april tot 26 mei zijn tijdens het preventief fouilleren door de politie in Vlaardingen in totaal 26 messen, 1 busje pepperspray en 2 slagwapens aangetroffen. Ook is zes keer een (waarschuwing) wijkverbod en zijn tien boetes opgelegd. De leeftijden van de verdachten lopen uiteen van 16 tot 40 jaar. Er zijn 277 personen gefouilleerd. Al deze resultaten zijn opgevraagd door de VVD.

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk (wapen)geweld te bestrijden en wapenbezit maximaal te ontmoedigen. Daarom zijn delen van Vlaardingen door de burgemeester aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat hier preventief mag worden gefouilleerd. Bij het aantreffen van een wapen wordt een (waarschuwing) wijkverbod en over het algemeen een boete opgelegd. Dit is situatie-afhankelijk. Bij het aantreffen van bijvoorbeeld een schilmesje of stanleymesje wordt vaak gewaarschuwd en niet vervolgd.

Er kunnen bij preventief fouilleren geen andere bestuursrechtelijke maatregelen dan het wijkverbod worden opgelegd zoals een last onder dwangsom; dit gaat alleen strafrechtelijk. De Vlaardingse APV biedt die mogelijkheid wel. Dit kan echter alleen wanneer iemand een mes of andere voorwerp die als wapen kan worden gebruikt openlijk (zichtbaar) bij zich heeft. In dat geval kan een last onder dwangsom worden opgelegd. Dit is tot op heden nog niet het geval, omdat uit de praktijk blijkt dat dergelijke voorwerpen veelal niet openlijk (onzichtbaar) mee worden gedragen.

1 reactie op “26 MESSEN VAN STRAAT VLAARDINGEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *