RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

2,4 JAAR CEL VOOR NEDIM B. (62) UIT VLAARDINGEN NA MILJOENENFRAUDE

VLAARDINGEN- Nedim B. (62) uit Vlaardingen is veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar en 4 maanden wegens miljoenenfraude met kwitanties en donaties bij de zogenaamde Islamitische Universiteit Europa (een Hbo-opleiding tot islamitisch geestelijkverzorger) te Rotterdam.

B. was rector bij de inmiddels failliet verklaarde Islamitische Universiteit Europa (IUE) en actief met het vervalsen van kwitanties, sponsorovereenkomsten en donatieverklaringen, het doen van onjuist aangiften inkomstenbelasting en valsheid in geschrift. Ook wordt hem het witwassen van ruim 1,2 miljoen euro verweten.

De Belastingdienst kwam erachter dat er veel giften werden gedaan aan de ANBI-geregistreerde IUE terwijl de opgegeven bedragen via de aangiftes inkomstenbelasting niet strookten met de hoogte of de datum op de kwitanties. Hierop volgde eerst een boekonderzoek waarna een strafrechtelijk onderzoek werd gestart. In totaal zou er vanaf 2009 tot en met 2014, volgens de jaarstukken van de IUE, voor ruim 3 miljoen aan giften geschonken zijn door ongeveer 2.000 personen, terwijl door de belastingplichtigen een bedrag van bijna 11,5 miljoen euro was opgegeven in de aangiften inkomstenbelasting. Uiteindelijk bleek volgens het OM dat vele mensen bij de IUE giftkwitanties konden kopen voor 10 of 12% van het op de kwitantie vermelde bedrag. Het volledige bedrag werd opgegeven als aftrekpost bij de aangifte inkomstenbelasting, waardoor minder belasting werd betaald. Dit gebeurde jaren achter elkaar. Toen de ANBI-status van de IUE werd opgeheven begin 2014, is de IUE overgegaan op sponsorcontracten, stelt het OM. Bedrijven zouden tot 25.000 euro per jaar sponsoren. Die bedragen werden ook overgemaakt naar de IUE. Echter, de bedrijven kregen daarna contant 85 tot 95% van het betaalde bedrag terug van de IUE. Het volledige bedrag is fiscaal aftrekbaar voor het bedrijf. Ook werden valse stukken opgemaakt die buitenlandse uitgaven behelsden. Zo zou er in 2012 ruim 178.300 euro gedoneerd zijn aan de stichting Action Africa Help in verband met een offerfeest in Somalië, onder de noemer ‘zakat’. Geen enkele donatie aan deze stichting is daadwerkelijk terecht gekomen bij deze stichting.

Belastingplichtigen konden verder tegen betaling hun aangiften inkomstenbelasting laten uitvoeren door de IUE. Volgens het OM kochten de klanten valse kwitanties die verwerkt werden in de aangiften. Vanaf het IP-adres van de IUE, zouden zo in totaal 726 aangiften zijn gedaan. In 152 gevallen was sprake van giftenaftrek aan de IUE voor een bedrag van bijna 5 ton.

Door het plegen van de eerder genoemde strafbare feiten (valsheid in geschrift en onjuiste aangiften inkomstenbelasting) ontving de IUE een bedrag van ruim 1,2 miljoen. Dit geld is opgegaan in alle andere inkomsten van de IUE, zoals bijvoorbeeld collegegelden, en werd verwerkt in één kasboek. De IUE gebruikte dit geld volgens het OM door de bedragen als donatie in de boekhouding op te nemen en te vermengen met legale inkomsten en hier ook weer uitgaven mee te bekostigen.

3 reacties op “2,4 JAAR CEL VOOR NEDIM B. (62) UIT VLAARDINGEN NA MILJOENENFRAUDE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.