WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HOOGHEEMRAADSCHAP DELFLAND BIEDT HULP IN LIMBURG

VLAARDINGEN- Medewerkers van het Hoogheemraadschap Delfland zijn naar Limburg vertrokken om de collega’s van Waterschap Limburg te helpen de schade door wateroverlast zoveel mogelijk te beperken.

Veel inwoners van de provincie Limburg zijn geëvacueerd. Inwoners en ondernemers hebben grote schade. De regio Parkstad en het Heuvelland hebben het zwaar voor de kiezen gekregen. Dat geldt ook voor het gebied rond de Roer bij Roerdalen en Roermond. En inmiddels is het de Maas, die van zuid tot noord voor problemen zorgt.

Er gelden noodverordeningen in meerdere gebieden. Mochten mensen zich hier niet aan houden, kunnen er boetes worden uitgedeeld.

Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt (Delfland): “Wij leven erg mee met de inwoners van Limburg. Het is een ongekende situatie. Daarom helpen wij vanuit Delfland ook onze collega’s in Limburg. Een aantal collega’s helpen de komende dagen bij het inspecteren van de dijken. Daarnaast sturen wij via onze calamiteitenaannemer een zandzakkenvulmachine met personeel naar Limburg toe.”

Het is niet voor het eerst dat Limburg te maken heeft met overstromingen.

1993: Bij de overstroming van de Maas op 20 december 1993 trad de Maas buiten haar oever en op 22 december gebeurde dit op meerdere plaatsen in de provincie Limburg. De omgeving van Roermond en Venlo, en specifiek de dorpen Gennep, Itteren en Borgharen, aan de oostelijke oever werden getroffen. Op de westelijke oever was Neer het zwaarst getroffen.

1926: In de ochtend van 1 januari 1926 brak in Nederland de Maasdijk bij Overasselt en Nederasselt waardoor het Land van Maas en Waal overstroomde. In de dagen daarna kregen grote delen van het rivierengebied met het water te kampen. In termen van schade was het een van de meest catastrofale overstromingen van de 20e eeuw in de Maasvallei. In de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland werden gebieden overstroomd.

1643: Bij de overstroming van de Maas in 1643 bereikte de Maas haar hoogste waterpeil in eeuwen en ook in de eeuwen daarna zou de Maas nooit meer een dergelijk hoge waterstand bereiken. De vele dijkdoorbraken en overstromingen veroorzaakten enorme schade en honderden mensenlevens.

Eén gedachte over “HOOGHEEMRAADSCHAP DELFLAND BIEDT HULP IN LIMBURG

  1. Chapeau!!! Kennis en ervaring brengen naar waar het nu hard nodig is. Ik hoop ook dat veel mensen doneren wat ze kunnen missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *