Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN HAALT HARINGSJEES WEER VAN STAL

VLAARDINGEN- Het Haring- en Bierfeest in Vlaardingen start vanavond met het binnenhalen van de Hollandse Nieuwe. Het eerste vaatje haring wordt aan land gebracht door de VL92 Balder. Burgemeester Bert Wijbenga (VVD) neemt het vaatje in ontvangst om het vervolgens naar de Groene Luiken te brengen. De festiviteiten starten om 17.00 uur aan de Westhavenkade, tegenover Museum Vlaardingen. De burgemeester komt met de haringsjees aan bij het Museum en vandaar start een mooi schouwspel.

Nadat de logger aan de kade ligt, worden de vaatjes nieuwe haring gelost. Op de kade slaat de walbaas een vat open en wordt de haring gekeurd en hopelijk van goede kwaliteit bevonden. Dan rijdt de sjees voor, waarna een oranje vaatje met haring in de mand komt te liggen die achter de sjees hangt. De burgemeester stapt in, neemt de vlag in handen en vervolgens vertrekt de sjees om het vaatje weg te brengen.

De originele Vlaardingse haringsjees waarmee het eerste vaatje Hollandse Nieuwe naar het koningshuis werd gebracht.
Het feest rond de binnenkomst van het eerste vaatje stamt nog uit de tijd dat Vlaardingen een echte vissersvloot bezat. De eerste haring werd per open koets, in de volksmond haringsjees, naar het koningshuis gebracht. Ook toen de haringindustrie langzaam verdween bleef die traditie bestaan. Weliswaar met Noorse Haring en zonder de rit naar de vorst, maar de sjees reed nog wel over de West Havenkade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *