Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BURGEMEESTER SCHIEDAM STEUNT ROEP OM 500 MILJOEN

SCHIEDAM- Burgemeester Cor Lamers (CDA) is een van de 15 burgemeesters die de oproep ‘Dicht de
Kloof’ heeft ondertekend. Samen met nog 14 ongekozen regenten vraagt hij aan de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet om gemeenten en maatschappelijk partners te helpen om de kloof te dichten ‘tussen de mensen die vooruitgaan en die achterop raken’. Lamers: “Het gaat om één miljoen inwoners, waaronder mensen uit Schiedam. Ook in onze gemeente zijn er kwetsbare gebieden die extra en langdurig hulp nodig hebben.” De burgemeester doelt op Schiedam-Nieuwland en -Oost.

De één miljoen inwoners uit de 16 ‘kwetsbare gebieden’ in Nederland zouden herstel en perspectief nodig hebben, menen de burgemeesters, zodat de gebieden waar zij wonen ‘niet verder achterop raken bij de rest van het land’. Bewoners in deze gebieden hebben steeds vaker te maken met hardnekkige problemen op het gebied van armoede, onderwijs, werk, gezondheid, schulden en criminaliteit.

De crisis (veroorzaakt door de aanhoudende lockdown) heeft voor een verdere verslechtering van de situatie gezorgd. In deze wijken hadden de mensen veelal geen buffer om de van bovenaf opgelegde crisis op te vangen. Daarom vragen de 15 burgemeesters (voorstanders van de lockdown) om gedurende langere tijd, jaarlijks, extra geld vrij te maken voor ‘herstel en perspectief’: 400 miljoen euro voor de 16 stedelijke vernieuwingsgebieden, én 100 miljoen euro voor andere kwetsbare gebieden in het land. Dit zou nodig zijn voor extra investeringen in het onderwijs, het versterken van de arbeidsmarktpositie van inwoners, de kwaliteit en verduurzaming van woningen. Tegelijkertijd vragen de burgemeesters in de oproep om in wetgeving meer maatwerk en onorthodoxe oplossingen voor lokale overheden mogelijk te maken.

De wijk Schiedam-Nieuwland was zo’n 15 jaar geleden al eens een zogenaamde Vogelaarwijken. In 2013 concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat de aanpak van de Vogelaarwijken geen enkel meetbaar resultaat heeft opgeleverd. In vier jaar tijd werd 1 miljard euro geïnvesteerd in diverse Nederlandse probleemwijken, voornamelijk door de woningcorporaties. De aanpak van de Vogelaarwijken bestond uit een combinatie van sociale projecten, (buurt)economie en fysieke verbetering (renoveren en vernieuwen van woningen en de woonomgeving).

5 reacties op “BURGEMEESTER SCHIEDAM STEUNT ROEP OM 500 MILJOEN

 1. Als je 400 miljoen in Nieuwland en Oost steekt kunnen die Mercedessen binnenkort worden ingeruild voor Bentleys. Er staan daar nu al duurdere auto’s dan in de Stadhouderslaan.

 2. Het gaat om 500 miljoen totaal, is nog ruim 35 miljoen per gemeente als het bedrag evenredig word verdeeld in delen.
  Het gaat om 15 gemeentes niet om 16 gemeentes.
  Al bij al een hoop geld voor een bodemloze put.
  15 jaar geleden is in Nieuwland ook geld gepompt, dat heeft echt wat opgeleverd.
  Beter de boel platgooien en opnieuw opbouwen. En de asociale bewoners en ander slecht soort in de containers onderbrengen op het Unileverterrein in Vlaardingen.

 3. Woon niet in Nieuwland of Oost en houd mij aan normen en waarden net zoals er mensen zijn in Nieuwland of Oost die dat ook doen.
  Ook gebeurt dat in andere wijken maar die worden niet in het artikel genoemd. Schijnbaar is het percentage asociale lui in genoemde wijken hoger dan gemiddeld.
  Maar ik heb het dus NIET over ALLE bewoners ik heb het over DE asociale bewoners die naar het Unileverterrein kunnen verhuizen.
  In meer steden verplaatsen ze bepaalde randfiguren naar de rand van een stad, zodat ze weinig overlast kunnen veroorzaken.
  Dat zijn lui die alle huisvuil van 3 hoog naar beneden donderen en de hele dag voor de tv hangen met een biertje en letterlijk genieten van een uitkering omdat ze te beroerd zijn om te werken, m.u.v. zwart werken, en zelden een dweil aanraken. Niet de mensen die wel werken en van die twee buurten wat willen maken maar geterroriseerd worden door aso volk. En uitgelachen worden als ze om 0.800 naar hun werk gaan. De woningen die gebouwd kunnen worden zijn dan bestemd voor de mensen die er geen teringzooi van maken. Als jij je aangesproken voelt, moet je achter je oren krabbelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *