Rijnmond Nieuws
RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WARMTESTATION: OVERLAST EN SCHADE SCHIEDAM-BIJDORP EN TUINDORP

SCHIEDAM- De bereikbaarheid van de wijk Tuindorp in Schiedam-Kethel komt in het gedrang door de bouw van het Warmtestation voor Groenoord. In de wijk Bijdorp leven zorgen over van de impact van de heiwerkzaamheden. Ook speelt de beschikbaarheid van parkeerplaatsen een rol bij de bouw in de Groenoordstraat. Hiervoor stelt Eneco een bereikbaarheidsplan op. Daarnaast worden voorzorgsmaatregelen getroffen om de overlast in de week van de heiwerkzaamheden te beperken en omwonenden daarover goed te informeren.

In samenwerking met de gemeente heeft Eneco een eerste trac├ęschouw uitgevoerd ter voorbereiding op het definitieve ontwerp van het warmtenet.

In februari zijn vijf informatiebijeenkomsten gehouden voor bewoners en bedrijven uit de omgeving.

Het Schiedamse warmtestation in de Groenoordstraat kan worden gebouwd zonder vergunning. Het bedrijf hoeft de werkzaamheden alleen te melden bij het bevoegd gezag. Dit is inmiddels gebeurd.

Het warmtestation krijgt een maximale hoogte van 16 meter en drie schoorstenen. Sinds april 2020 is, in samenspraak met de stedenbouwkundige van de gemeente, door de architect van het warmtestation gekozen het gebouw de kleur groen te geven, zodat het camoufleert in zijn omgeving. Alle grote installatieonderdelen, zoals de warmtebuffer en de schoorsteen van de hulpketels, zijn onderdeel van de vorm van het gebouw. Ze worden opgenomen in de piramidevorm van het gebouw.

Om een aardgasvrij Schiedam-Groenoord mogelijk te maken wordt een warmtestation gebouwd met een gasgestookte hulpwarmtecentrale naast een warmtewisselaar. Voor situaties, waarin het restwarmtenet van Eneco niet beschikbaar is, zorgt dit hulpwarmtestation volledig voor de warmteproductie voor de wijk, door bij te stoken met aardgas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *