WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

18 MAART: HISTORISCHE DATUM VOOR SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het is vandaag dubbel feest voor Schiedam. Op 18 maart 1275 gaf Aleid van Henegouwen, weduwe van Jan van Avennes, aan Schiedam stadsrechten. En op 18 maart 1380 wordt Liduïna geboren in datzelfde Schiedam. Zij zou uitgroeien tot een katholieke heilige, patrones van de chronisch zieken en de bekendste Nederlandse heilige.

Het ontstaan van Schiedam als stad is te danken aan de ligging. In de strijd tussen de graaf van Holland en de graaf van Vlaanderen over de zeggenschap over Zeeland was het belangrijk dat Holland steunpunten had aan de noordflank van Zeeland. Het plaatsje Nieuwendamme was zo’n steunpunt: zeer strategisch gelegen en bovendien via de Schie, als enige in dit gebied, verbinding hebbend met het achterland Holland.

Daarom kocht Aleida, in de tijd dat ze regent van de graaf van Holland was, het poldertje Nieuwendamme. Zij bouwde er een kasteel, stichtte er een parochie, een gasthuis en een bagijnhof, gaf het verschillende rechten zoals het recht van een jaar- en een weekmarkt, tolvrijheid en tenslotte, in 1275, het stadsrecht. Nieuwendamme ging voortaan Schiedam heten.

De Schiedamse heilige Liduïna werd in 1380 uit arme ouders geboren. In 1395 kwam zij bij het schaatsen op het ijs ten val. Dat was het begin van een ongeneeslijk en zeer pijnlijk ziekteproces. Zij at bijna niets en leefde nagenoeg alleen van de heilige communie die haar regelmatig door de kapelaan van de parochiekerk werd gebracht. Het schijnt dat zij haar pijn heldhaftig droeg en dat zij haar bezoekers vol liefde en aandacht te woord stond. Op die manier was zij een bron van inspiratie voor haar omgeving. Maar ze moest ook meemaken, dat zij als een zonderling of zelfs bedriegster werd beschouwd.

Liduina beleefde visioenen, waarin zij samen met haar engelbewaarder Rome, het Heilig Land, hemel, hel en vagevuur bezocht. Tijdens één van haar reizen naar het paradijs zag zij een rozenstruik. Haar engelbewaarder gaf haar een tak en vertelde haar, dat ze niet zou sterven voordat alle rozen ontloken waren. Pas na achtendertig jaar lijden kwam er een eind aan haar leven. Ze zag in haar laatste visioen een bloeiende rozenstruik en stierf.

Al tijdens haar leven werd Lidwina als een heilige beschouwd. Op 14 april 1433 kwam er een eind aan haar lijdensweg.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *