WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DODENHERDENKING MAASSLUIS: ‘LAAT SYRIËRS TOE’

Het aantal incidenten van antisemitische neemt hard toe in Nederland, signaleren het CIDI en het Meldpunt Discriminatie Internet in februari.  Uit onderzoek door Marck Elchardus, hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel, blijkt dat de helft van de jonge moslims het geheel en nog eens een kwart het gedeeltelijk eens is met de stelling dat joden aanzetten tot oorlog en dan anderen daarvan de schuld geven. Bijna tweederde vindt geheel of gedeeltelijk dat je joden maar het beste kunt mijden en bijna driekwart dat joden alles willen domineren. Nog meer islamitische jongeren - bijna 80 procent - menen dat je extra moet opletten als je zaken doet met joden en bijna driekwart vindt dat joden denken dat zij beter zijn dan anderen.
‘ WIE ZIJN OGEN SLUIT VOOR HET VERLEDEN IS BLIND VOOR DE TOEKOMST’

Het aantal antisemitische incidenten neemt hard toe in Nederland, signaleerden het CIDI en het Meldpunt Discriminatie Internet in februari jongstleden.
Uit onderzoek door Marck Elchardus, hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel, blijkt dat de helft van de jonge moslims het geheel en nog eens een kwart het gedeeltelijk eens is met de stelling dat joden aanzetten tot oorlog en dan anderen daarvan de schuld geven. Bijna tweederde vindt geheel of gedeeltelijk dat je joden maar het beste kunt mijden en bijna driekwart dat joden alles willen domineren. Nog meer islamitische jongeren – bijna 80 % – menen dat je extra moet opletten als je zaken doet met joden en bijna driekwart vindt dat joden denken dat zij beter zijn dan anderen.
De overgrote meerderheid van de Syriërs die zich in Europa melden voor asiel hebben een islamitische achtergrond. 87% van de inwoners van Syrië is moslim. 10% was tot voor kort christen, maar hun aantal is inmiddels fors afgenomen.

MAASSLUIS- CDA burgemeester Koos Karssen van Maassluis heeft maandagavond de dodenherdenking -oorspronkelijk bedoeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog- aangegrepen om te pleiten voor de opvang van ‘die duizenden vluchtelingen die de verschrikkingen van IS en het regime van Assad proberen te ontvluchten’.

In zijn toespraak refereerde de burgervader in eerste instantie uitgebreid aan onder meer de gesneuvelde verzetsmensen en aan ‘Maassluizers die het leven verloren, alleen maar omdat ze Joods waren’, maar het woord ‘antisemitisme'(Jodenhaat) werd daarbij vermeden. Wel gaat het kort daarop over ‘racisme’, waarvoor ‘in onze stad en in ons land geen plaats is’. Karssen beweert vervolgens dat dit het doel is waarvoor werd gevochten door de geallieerden tot en met de laatste dag van de oorlog. Gevolgd door: ‘De wereld moet daarom de mannen, vrouwen en kinderen die uit Syrië en andere oorlogsgebieden vluchten op alle mogelijke manieren helpen. Het is geen ver-van-ons bedshow, dat is de dure les van de Tweede Wereldoorlog, want wie zijn ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst’, aldus Karssen in zijn 4 mei toespraak.

Vorig jaar gebruikte burgemeester Cor Lamers (CDA) van Schiedam zijn toespraak tijdens dodenherdenking voor EU-propaganda (twee weken later waren er verkiezingen voor het EU-parlement). Alleen in een laatste alinea had Lamers het met een enkel woord over de Tweede Wereldoorlog. Klik HIER voor het videoverslag van toen.