Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MAN (19) SCHIEDAM VRIJGESPROKEN VAN GEWETENLOZE BRANDSTICHTING

SCHIEDAM- Een 19-jarige man uit Schiedam is vrijgesproken van betrokkenheid bij een brandstichting in Renkum. De man uit Schiedam heeft gefungeerd als chauffeur van een 21-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel en een 20-jarige man uit Rotterdam. Dit duo is veroordeeld tot respectievelijk 5 en 6 jaar celstraf voor (onder meer) de brandstichting en poging tot doodslag. Volgens de rechter blijkt uit het dossier onvoldoende dat de man uit Schiedam wist wat de andere mannen daar deden. Wel veroordeelt de rechtbank hem tot een geldboete van 550 euro voor het bezit van een stroomstootwapen.

Op 14 juni 2020 stichtten de veroordeelde mannen brand bij een pand in Renkum dat werd gebruikt voor kamerbewoning. Een van de bewoners van het pand was hen nog geld schuldig voor drugs. De mannen gingen naar zijn woning om het geld te incasseren. De man bleek niet thuis te zijn en om duidelijk te maken dat zij er niet van gediend waren dat hij hen niet betaalde, stichtte het duo brand voor de deur van zijn kamer. Hierbij gebruikten zij in totaal 6 liter wasbenzine en terpentine. Zij waren binnengelaten door de buurman en hadden hem even daarvoor de kamer ernaast binnen zien gaan. De mannen hebben het risico dat deze buurman, een volkomen onschuldig slachtoffer, bij de brand om het leven zou komen op de koop toegenomen.

De rechtbank spreekt de mannen vrij van poging tot moord. Volgens de rechtbank bevat het dossier onvoldoende bewijs dat de mannen een vooropgezet plan hadden om het slachtoffer om het leven te brengen en hebben zij onvoldoende tijd en gelegenheid gehad om over de gevolgen van hun voorgenomen daad na te denken.

Het slachtoffer is door de brand voor het leven getekend. Hij liep ernstige brandwonden op in zijn gezicht, in zijn hals, op zijn rug en zijn armen. Zijn hond kwam bij de brand om het leven. Door de brandwonden wordt hij dagelijks aan de brand herinnerd.
Ook voor de andere bewoners die op dat moment thuis waren, veroorzaakten de mannen levensgevaar. Door de brand werd het pand onbewoonbaar verklaard, waardoor enkele bewoners dakloos raakten. Veel van hun bezittingen gingen verloren of raakten beschadigd door de brand.

De rechtbank houdt rekening met het feit dat de mannen zich totaal niet bekommerden om de brand en de ernstige gevolgen daarvan. De 20-jarige Rotterdammer maakte namelijk direct na de brandstichting een filmpje van zichzelf voor de brandende trap met de tekst: ‘weet met wie je problemen zoekt’. Ook zocht het duo na de brand opnieuw contact met de man die hen nog geld schuldig was. Hij moest alsnog geld betalen.

De advocaat van de 20-jarige Rotterdammer verzocht de rechtbank om hem volgens het jeugdstrafrecht te veroordelen. De rechtbank vindt de misdrijven zo ernstig, dat zij daar geen aanleiding toe ziet. De Rotterdammer was degene die vooraf dreigde met brandstichting, de brandversnellers kocht, de vloeistoffen uitgoot en de brand als het ware opeiste door het maken van een filmpje van de brandende trap. Zijn rol was groter dan de rol van de 21-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel en hij wordt daarnaast ook veroordeeld voor bedreiging met brandstichting. Daarom krijgt hij een zwaardere straf.

Tot slot moeten de mannen uit Rotterdam en Nieuwerkerk aan den IJssel in totaal een bedrag van ruim 127 duizend euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer en enkele kamerbewoners voor onder meer vernielde goederen en immateriƫle schade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *