Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

POLITIE-INFORMATIE SCHIEDAM-WEST BLIJFT GEHEIM

SCHIEDAM- De fractie van Alles voor Schiedam (AvS) krijgt van burgemeester Cor Lamers (CDA) geen nadere informatie op wijkniveau wanneer het gaat om het preventief fouilleren in de wijk West. Het achterhouden van de gegevens zou te maken hebben met de vertrouwelijkheid van politie-informatie.

In West is preventief fouilleren van het voorjaar tot de herfst actief toegepast en dit zou geen significante resultaten hebben opgeleverd. De wijk geldt daardoor niet langer als veiligheidsrisicogebied.

‘Een gebied wordt pas een veiligheidsrisicogebied als er sprake is van verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens, dan wel een ernstige vrees hiervoor’, zo krijgt AvS te horen in een toelichting door de burgemeester. Lamers: ‘Een veiligheidsrisicogebied wordt niet zomaar aangewezen, daar moeten voldoende indicaties en bewijzen van aangetroffen wapens voor beschikbaar zijn. Dat analyseert de politie en wij voegen daar als gemeente een analyse aan toe op grond van de veiligheidsmonitor. Enkele jaren terug was bijna de helft van de gemeente aangewezen. Door het wegvallen van Zuid en West is dat weer enigszins teruggebracht. Maar de realiteit is wel dat er nog steeds veel (steek)wapens in Schiedam aanwezig zijn en bij controle nog steeds teveel worden aangetroffen. In de genoemde periode hebben in Schiedam West geen gewelddadige straatroven plaatsgevonden, geen (poging)doodslag/moord/zware mishandeling en zijn er twee incidenten geweest met (niet vuur- )wapens). Mochten deze aantallen de komende tijd onverhoopt omhoog gaan, dan kan er opnieuw worden overwogen een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen.’

Een aanwijzing wordt gedaan door de burgemeester, na instemming van het Openbaar Ministerie (OM); de lat ligt daarbij hoog. Het OM gaat niet akkoord als de bewijsvoering te mager is. Bij een verlenging van een aanwijzing houdt het OM ook de vinger aan de pols. In principe moet na een half jaar opnieuw heroverwogen worden.

2 reacties op “POLITIE-INFORMATIE SCHIEDAM-WEST BLIJFT GEHEIM

  1. Alsof bezitters en dragers van wapens hun wijk niet uitkomen. Hoe wereldvreemd kunnen bestuurders toch zijn. En die privacy begrijp ik helemaal niet, name it, shame it.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *