WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘SCHIEDAM MOET OPVANG OEKRAÏNERS ZELF BETALEN’

SCHIEDAM- Gemeenten betalen de opvang en begeleiding van Oekraïners. Dat laat minister Dilan Yeşilgöz (VVD) weten in antwoord op vragen vanuit de  Tweede Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid. ‘Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) maakt inzake de opvang van ontheemde Oekraïners geen kosten’, meldt de minister, ‘omdat de opvang van ontheemden uit Oekraïne niet door COA maar de gemeenten geschiedt.’

Een woordvoerder van de gemeente Schiedam spreekt de minister tegen: ‘Dat het COA geen kosten maakt, wil niet zeggen dat de gemeenten voor de kosten opdraaien. De kosten die de gemeenten maken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen worden wel degelijk vergoed.’ Geschermd wordt met de toezegging van Yeşilgöz uit mei.

Eerder ging de Schiedamse burgemeester Cor Lamers (CDA) nog uit van de mogelijkheid om de kosten voor de opvang van asielzoekers uit de Oekraïne te adresseren aan het adres van het Ministerie van Financiën.

Eind april is de inschatting gemaakt door de gemeente dat de huisvesting van Oekraïners in Schiedam rond de 2,5 miljoen euro gaat kosten voor de eerste zes maanden. Dit bedrag zal verder oplopen wanneer de opvang langer duurt. Het stadsbestuur is, in het kader van de opvang van Oekraïnse asielzoekers, overeenkomsten aangegaan op het gebied van het huren van een rivierboot ter waarde van naar inschatting 84.126 euro. Voor hospitality diensten op de rivierboot is, naar inschatting van burgemeester en wethouders, een bedrag nodig van 134.764 euro. Aan het verzorgen op het gebied van de (basale) levensbehoeftes van de Oekraïners wordt naar inschatting 200.000 euro uitgegeven.

2 gedachten over “‘SCHIEDAM MOET OPVANG OEKRAÏNERS ZELF BETALEN’

  1. Maakt niet uit, het COA wordt ook door ons betaald. Let voortaan maar op waar je die rode stip zet in het stemhokje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *