RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

NA 30 JAAR VOLGROEIDE BOMEN BIJ SANERING BROEKPOLDER VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Met ongeveer 20 jaar zullen de heringerichte delen van de Broekpolder in Vlaardingen weer echt aan gaan voelen als bos na de beoogde sanering. Volgroeide bomen zijn er na ongeveer 30 jaar. Dat laat wethouder Bart de Leede (GroenLinks) weten aan raadslid Ron Boers (HdS), in antwoord op vragen die door Boers zijn gesteld in de raadscommissie.

In het gedeelte van de Broekpolder dat de gemeente opnieuw wil gaan inrichten gaat het om een grotere diversiteit in de begroeiing. Die verschillende bomen en andere planten hebben elk een eigen groeitempo. Daar waar de kruidenlaag en snel groeiend struikgewas vaak al snel volop groen en bloei geven, hebben bomen langer de tijd nodig. Omdat het gebied op dit moment voor 80% niet is bebost zal het overgrote deel van het gebied na korte tijd weer volwaardig groen zijn. Voor wat betreft de te planten bomen, gaat de gemeente er van uit dat bomen en minder snel groeiende struiken in 10 jaar weer een mooi beeld geven.

Het aantal bomen dat gekapt gaat worden is niet geteld, maar in hectares uitgedrukt. De totale Broekpolder is 400 hectare. Het deel dat gesaneerd wordt is ongeveer 60 hectare. Hier staat 16,2 hectare bos. Daarvan wordt 11,9 hectare gekapt, een deel langs de Watersportweg kan mogelijk behouden blijven evenals het voormalige ‘proefbos’

Er zijn meerdere mogelijkheden om te saneren. Zo zijn in de Broekpolder eerder al delen gesaneerd door het afdekken met een leeflaag (zoals het Klauterwoud en de paden in het hondenuitlaatgebied), maar ook door het vernatten van het terrein (denk hierbij aan de Ruigte). Het afdekken met een leeflaag is één van de mogelijkheden die voor de nu te saneren delen het best geschikt lijkt. De minimale dikte van een leeflaag is één meter.

2 reacties op “NA 30 JAAR VOLGROEIDE BOMEN BIJ SANERING BROEKPOLDER VLAARDINGEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *