WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM WIL ACTIE TEGEN DISCRIMINATIE OP WONINGMARKT

SCHIEDAM- Het stadsbestuur van Schiedam kijkt reikhalzend uit naar de komst van twee rapporten die de gemeente helpt bij het aanpakken van ‘discriminatie op de woningmarkt’. Het gaat om een rapport uit de gemeente Rotterdam en een rapport van het Verwey Jonker Instituut. De gemeente maakt dit jaar plannen voor mogelijke acties in Schiedam.

Een verzoek van de OuderenPartij Schiedam (OPS) om de nieuwbouw op Schieveste voorlopig niet te koppelen aan vluchtelingen is door de gemeenteraad bijna unaniem afgewezen. De burgemeester vindt dat in het verzoek discriminerende elementen zitten.

Bij de verplichte huisvesting van vluchtelingen in Schiedam moeten tot uiterlijk deze maand 62 vluchtelingen aan woonruimte zijn geholpen met voorrang. Over heel 2020 ging het om 151 vluchtelingen. Pogingen van de oppositiepartijen LOS en OPS, om te stoppen met de urgentie voor vluchtelingen bij de toewijzing van sociale huurwoningen, zijn tot nu toe altijd door raadsmeerderheden van tafel geveegd.

In het plan van aanpak ‘Huisvesting Statushouders’ wordt de oplossing gezocht in het bieden van nieuwbouwwoningen aan vluchtelingen en het direct binnenhalen van vluchtelingen vanuit het buitenland (zonder de route via het AZC).  De gemeente Schiedam grijpt onderhandelingen aan voor diverse nieuwbouwlocaties in Schiedam om afspraken te maken over de huisvesting van vluchtelingen. 

Het gemeentebestuur erkent dat bij de standaard huisvesting van vluchtelingen, er geen grotere (en eenpersoons) sociale huurwoningen overblijven voor reguliere woningzoekenden. Uit de nota Huisvesting statushouders: ‘In deze segmenten kan bij deze vrijkomende aantallen geen enkele huurwoning meer naar een regulier woningzoekende gaan…’

22 reacties op “SCHIEDAM WIL ACTIE TEGEN DISCRIMINATIE OP WONINGMARKT

 1. Als je wilt huren, zeg dan dat je Ali-Ben-Roomsoes heet, en klem een oude gummiboot onder de arm, anders pis je ernaast en moet je (veel voordeliger) kopen.

   1. Foei Jannes,
    Moorkop is een ‘fout’ woord.
    Het woord zwart eveneens, mits je een omroep opstart met de naam zwart. Een vraag stellen over Marokkanen door dhr Wilders is ook verboden en worden mensen politiebureaus naar binnen getrokken om aangifte te doen.
    Dhr Agassie Akwasi roept op om mensen te schoppen, die word niet vervolgd.
    Zelf ben ik trots op Blanke vla, witte chocolade, wit brood, sneeuwwit en dat de straten blank staan bij regen.

    1. Martin , het is tegenwoordig allemaal zo krom als de pest geworden . Nou zolang er in de supermarkten Jodenkoeken , Zigeunerschnitzels enz. liggen , en ik mij aangesproken voel , blijf ik namen als Moorkop , Roetmop enz . gebruiken . Ik laat mij niet onderdrukken door een stelletje tuig dat hierheen is gekomen , om zelf hier allerlei criminele activiteiten te starten , en ons zo’n manier de mond probeert te snoeren .

 2. Goede zaak.
  Komen kinderen van Nederlandse ouders ook weer een keer in aanmerking voor een woning zonder 5 tot 10 jaar te moeten wachten. Van de week bij de nieuwbouw op het Fabriplein geweest. Van de ongeveer 45 nieuwe woningen zijn er ca. 5 toegewezen aan Nederlanders.

  1. Ik ben een week geleden door die nieuwbouwwijk aan de Hargalaan gelopen , en zag dat er bijna alleen maar buitenlandse namen op de deuren stonden , vooral veel Turkse .

  2. Ik heb al mijn kinderen geleerd om níet te huren, veel te duur en je bouwt niets op. Dan hoeven ze ook geen pools of bulgaars te leren.

   1. Heb je ze ook geleerd dat het leven vergankelijk is en dat ze na jaren lang hypotheek betalen , ze het slachtoffer van de bank kunnen worden ?

     1. Mooie gedachte Hans.
      Helaas verkopen anderen hun huis ook met overwaarde. Dus het blijft lood om oud ijzer. En een paar ton overwaarde is wel veel. Dat kom je vrijwel alleen tegen bij mensen die al jaren in hetzelfde huis wonen en de hypotheek hebben afbetaald. En het gaat een keer echt fout met de astronomische bedragen wat er voor huizen wordt betaald. Huizen worden verkocht voor wat de gek ervoor geeft niet de woz waarde, die stukken lager ligt. Hiermee loop je een groot risico bij werkloos worden, ziek worden of scheiding.
      Een ton aan je kinderen schenken gaat nog wel maar daar doe je ook niet veel mee.
      En wat te denken als dadelijk een huis in box 3 gaat vallen en de hypotheek aftrek is vervallen?

     2. Als je werkloos of ziek wordt en je kunt je hypotheek niet meer betalen, kun je dan wel die exorbitante huurprijzen blijven betalen? Die stijgen jaarlijks met 5% terwijl je aflossing op een hypotheek niet stijgt. En wat het mis gaan met de stijging betreft, een daling van huizenprijzen (1983 bijvoorbeeld) duurt nooit lang. Het ziet er voorlopig naar uit dat de stijging nog jaren doorzet.

 3. Toch heel bijzonder dat relatief dure huizen kunnen worden gekocht door moslims. Met name jongeren die net van school komen, dat zie je steeds vaker gebeuren.
  Moslims mogen geen hypotheek afsluiten en het lijkt mij sterk dat ze even een paar ton op tafel kunnen leggen.
  Waarom is rente haram? Dat vragen veel mensen zich af. In het islamitische recht kent men het verbod op riba, simpel gezegd betekent dit dat er geen rente gevraagd mag worden als er geld geleend of uitgeleend wordt.

   1. I.d.d.
    Vaak dezelfde die drugs, ramkraken plegen en loverboy spelen. Op die manier hoef je geen geld te lenen. Over stelen etc. wordt met geen woord gerept.

    1. Martin, als jij 20 ruggies in je zak steekt om een tweedehands autootje te kopen word je gearresteerd. Hoe doet Mo dat dan met zijn huis?

     1. Dat vraag ik mij ook af.
      Hoe kan het zijn dat bepaalde lui in zulke dure (huur) woningen wonen, in dure auto’s rijden, veelal een huis in ‘hun’ land hebben? Hebben geen super betaalde baan, over het algemeen, mogen geen geld bij de bank als hypotheek nemen. Een groot aantal heeft vorig jaar het Corona diploma gehaald, Hiervan is al bekend dat het niveau van dat diploma onder het gemiddelde zit, wederom geen topbaan, En als ik i.d,d. een auto contant afreken ben ik de lul. Binnen no time zit de belasting op mijn nek.

     2. Als je een huurhuis bewoont en je financieen lopen achteruit krijg je subsidie. Als je een koophuis bezit kan je deze verkopen en ben je aan de goden overgeleverd. Je komt nergens voor in aanmerking. Ik heb een situatie meegemaakt: Een nieuwbouw huis, huur tegen vrije sector aan, geen subsidie voor bewoner, men kan daar alleen wonen zonder recht op subsidie. Het moesten huizen worden voor het hogere segment om de buurt netjes te houden. De huurder liet oude moeder bij hem inwonen en haar aow werd meegeteld bij het gehele inkomen, op deze manier kon hij het huis huren zonder recht op subsidie.
      Na half jaar ging moeder toch maar weg uit huis. Daardoor werd inkomen minder voor het dure huurhuis en nu krijgt bewoner een grote subsidie. Rijd wel in een dikke Audi, is onlangs ontslagen en vreet niets uit. Zit 4 x per dag in Moskee.
      Huurverhoging van 5%?
      Dit jaar geen huurverhoging voor sociale huurwoningen. Allerlei belastingen voor koopwoningen gaan wel omhoog. Zelf heb ik een huis en heb daar geen spijt van. Maar het is geen wonder of de oplossing. Het heeft ook nadelen. Jij doet alsof een eigen huis het mooiste is wat je kan overkomen. En het is niet voor iedereen weggelegd. Als ik hoor wat men aan eigen geld moet inbrengen en hoeveel men moet overbieden op een huis, ik zou me als jongere wel 2 x achter mijn oren krabbelen om een huis te kopen.
      En er zijn maar weinig mensen die een ton belastingvrij aan hun kinderen kunnen schenken.

     3. Tsja, als je die voordelen ook wilt had je maar Turrek moeten worden.

     4. De huurhuizen waar je subsidie op zou kunnen krijgen worden niet aan autochtone werkende mensen toegewezen Martin, en in de vrije sector waar deze mensen op zijn aangewezen krijg je geen subsidie. Een hypotheek aflossen blijft nog altijd voordeliger dan een vrije sectorwoning huren. Natuurlijk heeft bezit nadelen, maar geen bezit heeft veel meer nadelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *