Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

340.000 EURO VOOR NIEUWE LAPTOPS AMBTENAREN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Er wordt 340.000 euro uitgetrokken om de ambtenaren op het Schiedamse stadskantoor te voorzien van fonkelnieuwe laptops, die over 3 jaar allemaal weer worden afgeschreven. De gemeenteraad is daar gisteravond mee akkoord gegaan (met uitzondering van de fractie LOS). Raadslid John Maris (PS) sprak vooraf nog wel bedenkingen uit over de voorgestelde afschrijving, maar ging eveneens akkoord.

De investering in de mobiele computers voor ambtenaren zou nodig zijn, als gevolg van de grote vlucht die het thuiswerken heeft genomen. Als werkgever wil de gemeente Schiedam haar medewerkers hierin verder faciliteren. Een eerste stap in het plaatsonafhankelijk werken door de ambtenaren is te voorzien in laptops.

De gloednieuwe laptops zullen na 3 jaar worden afgeschreven, want vanaf 2024 zouden er geen veiligheidsupdates volgen. Maris (PS): “Wat ons betreft een slecht argument. Kijk eens kritisch naar de computers in het stadskantoor. Dan kunnen we gezamenlijk de conclusie trekken dat de computers veel langer meegaan en dat bij verouderende bestuurssystemen nog beveiligingsupdates worden geïnstalleerd.”

Volgens de burgemeester ziet Maris een belangrijk onderdeel over het hoofd bij het mobiel werken op een laptop. Lamers: “Door ict’ers worden laptops een hoger informatieveiligheidsrisico toegedicht, omdat ze portable zijn en in omgevingen komen die niet door de werkgever gecontroleerd kunnen worden. Daarom gaan we sowieso met een dubbele inlogoptie werken en ook een aantal van dat soort beveiligingslijnen. Dat is ook een van de redenen dat we de meest optimale beveiligingssoftware op die laptops willen hebben. Dat is niet de belangrijkste reden voor een afschrijving in 3 jaar, maar dit telt ook wel mee.
Bij reguliere desktopunits is dat risico veel minder groot, omdat die het stadskantoor niet uit gaan. Overigens gaan we daar ook die twee-factor-identificatie invoeren, maar dat terzijde.”

Maris: “In het voorstel wordt gesproken over een besparing op termijn. Zorg ervoor dat deze termijn zo kort mogelijk wordt. Zodra het mogelijk is om de dure leasecontracten voor de desktopcomputers die op dit moment in het Stadserf gebruikt worden te beëindigen, maak daar dan ook gebruik van. Zorg er vervolgens voor dat er Mobiele devices eenvoudig aangesloten kunnen worden op een werkplaats in het stadskantoor.”

De afgeschreven laptops gaan naar minderbedeelden.

3 reacties op “340.000 EURO VOOR NIEUWE LAPTOPS AMBTENAREN SCHIEDAM

  1. Uiteraard,
    Nu de deal met Eneco niet doorgaat over ‘van gas af’ voelt Denk zich genaaid. Om Denk blij te maken geeft de gemeente lap tops weg. Denk dat de lui van Denk in de gemeenteraad er wel raad mee weten. Kunnen ze lekker gebruiken voor één of ander duister project voor lui die op hun stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *