Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

1 MILJOEN VOOR BEHOUD ALLE BOMEN OOSTHAVENKADE VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Om vijftien platanen te behouden aan de Oosthavenkade in Vlaardingen wil het stadsbestuur 130.000 euro uittrekken, maar GroenLinks wil meer. De partij informeert naar de totale kosten bij volledig behoud van alle bomen op de kade.

Het stadsbestuur laat weten dat het behoud van alle bomen op de Oosthavenkade in totaal 520.000 euro gaat kosten. Daarbij verdwijnen dan zevenendertig parkeerplaatsen. De kosten voor technische maatregelen om zowel de bomen als de parkeerplaatsen te kunnen behouden zijn circa 1 miljoen euro.

De kosten om de bomen te kunnen behouden hangen vooral samen met het duurzaam verbeteren van de standplaats van de bomen: De huidige schrale grond waarin de bomen staan moet voorzichtig tussen de wortels worden weggezogen en de vrijgekomen ruimte moet worden gevuld met luchtig en voedzaam substraat. Zonder deze standplaatsverbetering is langdurig behoud van deze bomen niet mogelijk. Het is daarnaast arbeidsintensief om de diverse werkzaamheden op de Oosthavenkade uit te voeren en daarbij tegelijkertijd bestaande bomen en wortelstructuren zoveel mogelijk te beschermen: Een deel van de boomwortels moet worden weggehaald, zodat ze niet meer tegen en in de kademuur groeien. Er moet voorzichtig een afscherming worden geplaatst tussen de kade en de boomwortels. Vervolgens moeten de bomen bovengronds worden teruggesnoeid om het wortelvolume en het kroonvolume met elkaar in balans te houden en de stabiliteit van de boom te waarborgen.

3 reacties op “1 MILJOEN VOOR BEHOUD ALLE BOMEN OOSTHAVENKADE VLAARDINGEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *