Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

AFSLUITING GESLAAGDE EXPOSITIE ‘BEGRAVEN BRANDERS’ SCHIEDAM

SCHIEDAM- De expositie ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/Schiedam’ was een succes. Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam en de Historische Vereniging Schiedam kunnen met tevredenheid terug kijken op deze geslaagde samenwerking.

Sinds de start van de expositie op 7 augustus 2021 zijn verschillende activiteiten georganiseerd om de aandacht te vestigen op deze fraaie begraafplaats onderaan de Vlaardingerdijk. Vijf lezingen, uitgave van het boekje ‘Rooms en Rijk’, een bloemlegging en bijeenkomst met nazaten van de branders die daar liggen begraven, en rondleidingen. De aandacht voor de expositie en het onderwerp leidden er tevens toe dat de tentoonstelling met twee weken werd verlengd.

De geschiedenis van de begraafplaats gaat terug naar omstreeks 1850. Tot de sluiting ervan in 1972 vonden vele illustere Schiedammers hier hun laatste begraafplaats. Onder hen vele branders en distillateurs. Op verzoek van de gemeente Schiedam heeft een werkgroep van de Historische Vereniging Schiedam onderzoek gedaan op de voormalige begraafplaats. Uit dit onderzoek kwam zulk bijzonder materiaal tevoorschijn dat een expositie voor de hand lag. In het kader van ‘De Stad Te Gast’ kon de Historische Vereniging Schiedam uitpakken met een grote expositie bij het Nationaal Jenevermuseum Schiedam.

De Historische Vereniging Schiedam houdt met deze expositie ook een pleidooi voor behoud van onder andere het historisch hekwerk bij de voormalige begraafplaats. Maar liefst ruim 200 bezoekers hebben in het museum een petitie hiervoor ondertekend. De handtekeningen zijn tijdens de finissage van de expositie zondag jl. overhandigd aan wethouder Duncan Ruseler (cultuur). De HVS hoopt dat de gemeente Schiedam na de inventarisatie van de graven een volgende stap neemt om deze begraafplaats in oude glorie te herstellen. Ook dan houdt de historische vereniging zich beschikbaar om zich hiervoor in te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *