WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

WONINGTEKORT: SP VLAARDINGEN VERZWIJGT VLUCHTELINGEN

Raadslid Vera Kalf maakte in 2015 al duidelijk dat van de vrijkomende woningen in Vlaardingen een deel af valt door zaken als sloop en verkoop. Daarnaast valt een deel af in verband met urgenten (medisch, uitverhuizen et cetera). En niet in het minst vallen sociale huurwoningen af die voor de vluchtelingen niet bereikbaar zijn (huren boven circa 600 euro) . Wanneer de instroom wordt afgezet tegen het vrijkomende aanbod van bereikbare sociale huurwoningen, dan wordt van de bereikbare voorraad 12% ingenomen door de vluchtelingen.

VLAARDINGEN- De SP in Vlaardingen schrijft de wachtlijst voor een sociale huurwoning volledig toe aan de invoering van de Rotterdamwet bij buurgemeenten en beperkte nieuwbouw. Wat de  Vlaardingse SP niet vertelt is dat de partij in de afgelopen jaren ruim baan heeft gemaakt voor de huisvesting van vluchtelingen als urgent woningzoekenden. Uit cijfers, die in 2015 al beschikbaar waren, blijkt dat 12% van de bereikbare voorraad in Vlaardingen daardoor wordt ingenomen door vluchtelingen.

De socialisten beweren dat de wachtlijst in Vlaardingen daarentegen wordt veroorzaakt doordat andere gemeenten onvoldoende sociale huurwoningen bouwen of de Rotterdamwet toepassen. De SP belooft in het verkiezingsprogramma ‘Vlaardingers voorrang te geven op huurwoningen in Vlaardingen’. SP-lijsttrekker Arnout Hoekstra: “Vlaardingen heeft een groot aantal sociale huurwoningen en toch is er een wachtlijst. Dit komt omdat regiogemeenten hun woningzoekenden naar Vlaardingen doorverwijzen.”

Het stadsbestuur van Hoekstra goochelde in oktober ook al met cijfers rond de huisvesting van vluchtelingen en de druk die dit veroorzaakt op het aantal huurwoningen.  Dit deed het stadsbestuur door de huisvesting van vluchtelingen af te zetten tegen het totaal aantal huurwoningen in de stad. In november 2015 werd een dergelijke truc al eens met succes onderuitgehaald door de toenmalige fractie van de VVD, door alleen rekening te houden met het aantal bereikbare sociale huurwoningen (1.150 in 2015 voor 100 vluchtelingen).

De wachttijd voor een sociale huurwoning in het Rijnmondgebied voor niet-vluchtelingen bedraagt gemiddeld 12 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *