WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MAASSLUIS EIST CLIËNTENRAAD STROOMOPWAARTS

MAASSLUIS- Het ontbreken van een cliëntenraad bij Stroomopwaarts is onaanvaardbaar voor de Maassluise wethouder Sjef Evers (VVD). De wethouder gaat hoe dan ook een cliëntenraad afdwingen bij de directie van Stroomopwaarts, zo heeft hij aangekondigd. Zijn boodschap naar het participatiebedrijf luidt: “Je bent als Stroomopwaarts verplicht een cliëntenraad te hebben, dus je installeert hem maar.”

Maassluis heeft volgens Evers heel indringend gepleit voor een cliëntenraad, maar vindt de gemeenten Vlaardingen en Schiedam op zijn weg. Evers: “Ik ben  een harde voorstander van een cliëntenraad.  Dat is een normale eis, maar met drie gemeenten lukt het niet om die raad van de grond te krijgen. “

Het werkleerbedrijf (de voormalige sociale werkvoorziening) van Stroomopwaarts sluit het jaar af met een verwacht tekort van 2 miljoen euro. De Vlaardingse wethouder Cees Oosterom (CDA) wijdt dit aan de lage omzet van het werkleerbedrijf, maar schrijft de financiële problemen ook toe aan een vrij hoog aantal mensen uit de oude sociale werkplaats die nu bij Stroomopwaarts zijn ondergebracht. Kwetsbare mensen, volgens Oosterom.

Zijn collega in Maassluis ziet een oorzaak in de marktwerking, die ook bij Stroomopwaarts om de hoek komt kijken. “Het simpele, eenvoudige werk is gewoon niet te krijgen. Dat heeft tot gevolg dat mensen de hele week niets zitten te doen. Nou, als er iets slecht is, mensen die alleen maar naar buiten kunnen kijken.  Dat is zeker geen nuttige dagbesteding.”

Evers verwacht op korte termijn dat medewerkers een stem krijgen via de cliëntenraad.

Eén gedachte over “MAASSLUIS EIST CLIËNTENRAAD STROOMOPWAARTS

  1. Wie de online terug te vinden akte van oprichting Stroomopwaarts MVS kritisch doorlicht ontdekt dat Stroomopwaarts MVS zelfstandig Openbaar Lichaam noch (eenvoudig) bestuursorgaan is. Er is in werkelijkheid namelijk geen sprake van integraal overdragen (delegatie) van bevoegdheden. Slechts middels delegatie ontstaat een nieuw Openbaar Lichaam. Stroomopwaarts MVS is dus hooguit rechtspersoon, zeg maar een speciaal soort brievenbusfirma om Europese aanbestedingsregels te schenden, belastingen en sociale premies te ontduiken en frauduleus subsidies binnen te harken.

    Stroomopwaarts MVS is dus slechts rechtspersoon in de zin der wet, hetgeen impliceert dat er dus ook geen sprake kan zijn van enig rechtsgeldige mandaatregeling. De gemeentelijke bedriegers hebben daarbij niet eens in de gaten dat het volslagen onzinnig zou zijn om taken te mandateren (opdragen) terwijl die eerder al integraal zouden zijn gedelegaard (overgedragen).

    Wat betreft de in de akte van oprichting genoemde machtigingen die (gepretendeerd) ruimer zouden zijn dan enig mandaat gaat het uitsluitend om machtigingen strekkende tot procesvertegenwoordiging. Wordt een ambtenaar van het eigen of een ander bestuursorgaan aangesteld tot gemachtigde, dan wordt het aan deze machtiging voorafgaande besluit ook wel ‘mandaatbesluit’ genoemd. Een dergelijk mandaatbesluit sluit nu juist elke vorm van beleidvoering uit en is dus een geheel ander besluit dan de MVS-burgemeesters en de MVS colleges van burgemeesters en wethouders de burgers en werknemers van Stroomopwaarts MVS wil wijsmaken.

    Stroomopwaarts MVS is dus in de verste verte geen ‘Sociale Dienst’ maar uitsluitend een gewone rechtspersoon annex werkgever, niet meer en niet minder.

    En een werkgever kent nu eenmaal geen clientenraad, en die zal er dus ook nooit komen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *