WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

LIDUINA JAAR SCHIEDAM BEGONNEN

Liduina kwam op 15-jarige leeftijd tijdens het schaatsen op de dichtgevroren Maas ten val en brak daarbij een rib, waarna ze koudvuur opliep. Ze bleef hierdoor de rest van haar leven verlamd en aan bed gekluisterd. Toch bleef ze opgewekt waarmee ze grote indruk maakte op de vele bezoekers die zij kreeg en vooral op chronisch zieken voor wie zij een grote troost was. Velen kwamen opgemonterd bij haar vandaan. Haar lijden uitte zich in stigmata en zij was een voorbeeld van heldhaftig lijden en de liefde van God tot de mensen. Liduina beleefde visioenen, waarin zij samen met haar engelbewaarder Rome, het Heilig Land, hemel, hel en vagevuur bezocht. Tijdens één van haar reizen naar het paradijs zag zij een rozenstruik. Haar engelbewaarder gaf haar een tak en vertelde haar, dat ze niet zou sterven voordat alle rozen ontloken waren. Pas na achtendertig jaar lijden kwam er een eind aan haar leven. Ze zag in haar laatste visioen een bloeiende rozenstruik en stierf. Op 17 april 1433 werd Liduina op het kerkhof van de Sint-Janskerk in Schiedam begraven.
Liduina kwam op 15-jarige leeftijd tijdens het schaatsen op de dichtgevroren Maas ten val en brak daarbij een rib, waarna ze koudvuur opliep. Ze bleef hierdoor de rest van haar leven verlamd en aan bed gekluisterd. Toch bleef ze opgewekt waarmee ze grote indruk maakte op de vele bezoekers die zij kreeg en vooral op chronisch zieken voor wie zij een grote troost was. Velen kwamen opgemonterd bij haar vandaan. Haar lijden uitte zich in stigmata en zij was een voorbeeld van heldhaftig lijden en de liefde van God tot de mensen.
Liduina beleefde visioenen, waarin zij samen met haar engelbewaarder Rome, het Heilig Land, hemel, hel en vagevuur bezocht. Tijdens één van haar reizen naar het paradijs zag zij een rozenstruik. Haar engelbewaarder gaf haar een tak en vertelde haar, dat ze niet zou sterven voordat alle rozen ontloken waren. Pas na achtendertig jaar lijden kwam er een eind aan haar leven. Ze zag in haar laatste visioen een bloeiende rozenstruik en stierf.
Op 17 april 1433 werd Liduina op het kerkhof van de Sint-Janskerk in Schiedam begraven.
SCHIEDAM- De verlichting rond de Liduina Basiliek in Schiedam is donderagavond klokslag 21.00 uur ontstoken door burgemeester Cor Lamers. Met het in de schijnwerpers zetten van de neo-gotische kruiskerk is het Liduina jaar officieel geopend. Liduina is patrones van de zieken en beschermheilige van de stad Schiedam.

In de basiliek werd even daarvoor een ‘ronde-tafel-gesprek’ gehouden, waarin door meerdere personen de activiteiten in het Liduina jaar werden gepresenteerd en besproken. Dit werd afgewisseld met het zingen van onder andere Liduina-liederen door het koor van de Heilig Hartkerk in Schiedam. De gemeente en de Liduinabasiliek organiseren het hele jaar een programma vol bijzondere evenementen, projecten en tentoonstellingen, waaronder kunstroutes, exposities, lezingen, speciale Luidinakoekjes en voor de kinderen is er een Liduinaknutselboek.

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de verering van Liduina van Schiedam bevestigd en goedgekeurd werd door paus Leo XIII. Dit was aanleiding voor de gemeente Schiedam om 2015 uit te roepen tot Liduinajaar.

De aanlichting van de Liduinabasiliek is het sluitstuk van een jarenlange restauratie. Het is de bedoeling dat de verlichting in ieder geval gedurende het hele jaar aan zal blijven.